המודעות לנושאי טיפוח ואסתטיקה מתחילה כיום בגילאים צעירים מאוד, שאחד מהם הוא כמובן הסרת שיער. אז מתי באמת כדאי להסיר שיער ומאיזה גיל מותר להתחיל?
אם עד לפני שניים או שלושה עשורים הסרת שיער הייתה נחלתם של מבוגרים בלבד (ובעיקר נשים), הרי שכיום המצב השתנה. גיל ההתבגרות מתחיל כיום כבר בסביבות גילאי 10 עד 12, ויחד איתו מתעוררת גם המודעות של בני הנוער לגופם.
כמובן שמדובר גם במידת החשיפה של הילדים ובני הנוער לתקשורת, לרשתות החברתיות ולבני גילם – אבל מרגע שגיל ההתבגרות מתחיל, כבר לא מדובר בגחמה בלבד. הגוף עובר שינויים פיזיולוגיים, רגשיים ופסיכולוגיים ומתחילה צמיחת שיער במקומות שעד כה הוא לא היה קיים בהם.
מעבר משיער פלומתי לשיער עבה
מכיוון שגיל ההתבגרות מלווה ממילא בתחושות של חוסר נוחות בכל הנוגע לדימוי העצמי ולדימוי הגוף, ההורים נמצאים בדילמה. האם לאפשר לילדה/נערה להסיר שיער ולהרגיש טוב עם עצמה, או לעכב את הנושא עד שתלמד קבלה עצמית ותפתח דימוי גוף חיובי באופן טבעי.
כאשר עוברים משלב הילדות לשלב הנערות, עוברים במקביל גם ממצב של שיער גוף עדין / פלומתי, שעד כה היה כמעט בלתי נראה ובלתי מורגש – למצב של שיער טרמינלי עבה בצבע כהה, בעל נוכחות קבועה ומורגשת.
חשוב לזכור: ככל שהשיער בהיר ורך יותר, כך יהיה קשה יותר להסיר אותו באמצעות קרני אור. שיער פלומתי של ילדים ובני נוער בתחילת גיל ההתבגרות, הוא ככל הנראה לא מועמד טוב מספיק להסרה בקרני אור. רק לאחר שהחלה צמיחה של שיער עבה וכהה, אנרגיית האור תוכל להיספג ביעילות בשורש השיער.
הגיל שבו אפשר להתחיל
אז באיזה גיל כדאי ומותר להסיר שיער? מומחים רבים ממליצים לחכות לפחות לתחילת תקופת ההתבגרות, בסביבות גיל 12, וגם אז לא תמיד ישר לרוץ לפתרון הקל. מנגד, מומחים אחרים ממליצים לחכות לפחות לגיל 16 או אפילו 19 – כדי להשלים לפחות חלק מתהליך ההתבגרות והקבלה העצמית.
הילד או הנערה ביקשו ביוזמתם להסיר שיער? הנושא מציק להם מבחינה חברתית? יש לבחון כל מקרה לגופו, כי לא תמיד הם בשלים להבין במה מדובר. בילדים צעירים מאוד, שעדיין לא עברו לגיל דו-ספרתי, מוטב לחכות ככל שניתן עד לתחילת תהליך ההתבגרות; זאת גם אם הילד בעצמו מבקש לעבור את התהליך. בבני נוער החל מגיל 12 מוטב להמתין לצמיחת שיער כדי לקבל החלטה בהמשך.
בכל מקרה, גם אם הוחלט להתחיל בתהליך של הסרת שיער, כיום ניתן לעשות זאת בפרטיות ובנוחות הבית – יתרון משמעותי שלא היה קיים עד לפני מספר עשורים. עם מכשירים ביתיים להסרת שיער, כבר אין צורך שבני הנוער יתרוצצו בין מכוני לייזר לקוסמטיקאים כדי ליהנות מתוצאות מקצועיות.
הבדלי מין ומגדר
בכל הנוגע להסרת שיער בגיל צעיר, יש הבדל בין נערות לנערים (קצת בדומה להבדל בין גברים ונשים). אצל נערות תהיה צמיחת שיער באזורים שונים בהשוואה לנערים, ועל כן גם יהיו הבדלים באזורים הדורשים התייחסות. נערות ונשים בדרך כלל מבקשות להסיר שיער באזורים כגון רגליים, בתי שחי ומפשעה – בעוד שאצל נערים וגברים אזורי הביקוש יהיו בממוצע גב, חזה, בטן וזרועות.
כאן המקום לציין שיש הבדל בין הסרת שיער מטעמים אסתטיים להסרת שיער מטעמים רפואיים. אם מופיעים סימני התבגרות מינית לפני גיל 8 (כגון שיעור או ניצני חזה אצל בנות), מומלץ מאוד לפנות לרופא לבירור. יש לקחת בחשבון את גיל הנער/ה ורמת הפעילות ההורמונלית, רמת הבגרות הנפשית וכן רצונותיהם – ולבדוק כל מקרה לגופו והאם הוא דורש התערבות.
לייזר, IPL או שיטה אחרת
ראוי לציין שהסרת שיער בלייזר עלולה להעיר שורשי שיער רדומים, שעד כה לא התחילו בצמיחה. לפיכך, אם מדובר למשל באזור הפנים – טיפול בלייזר צריך להתמקד רק בחלקים מאוד מסוימים, שכן הלייזר לא מתאים לטיפול פנים מלא. לעומת זאת, הסרת שיער ב-IPL אינה מוגבלת לאזורים מסוימים – וזאת מכיוון שמדובר בטכנולוגיה שונה.
הסרת שיער בילדים או בבני נוער עשויה להיות מלווה בתחושות שונות מאשר אצל מבוגרים, וזאת מכיוון שילדים ובני נוער עדיין לא השלימו את התפתחותם הפיזיולוגית והרגשית, ויש לקחת בחשבון את מכלול הגורמים לפני שההורים מקבלים החלטה.
בכל מקרה, כאשר מדובר בילדים או בבני נוער – כדאי מאוד לקבל ייעוץ מקצועי טרם קבלת החלטה מהסוג הזה. כל ילדה ונער הם עולם בפני עצמו, ולכל אחת ואחד יש רמת בגרות שונה שעשויה להשפיע על ההחלטה.
לקבלת ייעוץ פנו לקוסמטיקאיות שלנו >