תאמינו או לא, סדר העדיפויות של שגרת הטיפוח שלכם – חשוב יותר ממה שנדמה. בעוד שטיפוח עור יעיל לא צריך להיות מורכב מתריסר שלבים, הוא כן צריך לכלול את השלבים הקריטיים ביותר המתאימים ביותר לסוג העור שלכם.
עם זאת, לאור ריבוי בלתי נתפס של שלבים בשגרת הטיפוח הממוצעת שלנו – איך יודעים מהם השלבים המתאימים? והאם זה בכלל משנה? סדר שגרת הטיפוח משחק תפקיד משמעותי יותר ממה שאנו חושבים. שגרת טיפוח עקבית היא תמיד הטובה ביותר, ולמרות שהיא לא צריכה להיות מסובכת, היא כן צריכה לכסות את היסודות, בסדר המתאים.
הבנת העור שלכם
לכולנו יש סוגי עור שונים, ומוצרי הטיפוח צריכים תמיד לשקף את צורכי העור שלנו. עבור חלק מאיתנו לחות היא חובה, בעוד שאחרים זקוקים ליותר עזרה בהתמודדות עם פצעונים או עם מרקמים מחוספסים. כל סוג עור – יבש, שומני, רגיל, מעורב או רגיש – משפיע על בחירת המוצרים בהם נשתמש.
הבנת הצרכים החשובים ביותר של עור הגוף, תעזור לנו לתכנן שגרת טיפוח אפקטיבית יותר. שימוש במוצרי טיפוח לעור בסדר הנכון, מבטיח את מלוא היתרונות של כל מוצר. אומנם תפקיד העור הוא להרחיק מאיתנו דברים לא רצויים, אבל רבים ממוצרי הטיפוח מכילים מרכיבים שאנו רוצים דווקא להכניס פנימה.
רק כמות קטנה מאוד של מרכיבי המפתח הללו יכולה לחדור לעור, גם כשהם מיושמים בצורה מושלמת. אם לא מורחים מוצרים בסדר הנכון, לא נראה את התוצאות הטובות ביותר.
שגרת טיפוח בסיסית של העור
בלב כל שגרת טיפוח נמצאים השלבים הבסיסיים: ניקוי, טונר (מי פנים), לחות והגנה מהשמש. כל שלב חיוני לעור בריא – ניקוי מסיר לכלוך, שמן ואיפור; טונר מסיר זיהומים מתמשכים; קרם לחות מחזיר את הלחות הנחוצה לעור; והגנה מפני השמש עוזרת לשמור על העור מוגן היטב מפני הזדקנות מוקדמת.
סוג העור שלכם גם יכתיב באיזה סוג מוצר תשתמשו בכל שלב בטיפוח העור:
- עור שמן / שמנוני נוטה יותר להימשך לג'לים.
- עור יבש אוהב באלמים וקרמים עבים יותר.
- עור רגיש צריך תכשירים מרגיעים נטולי ריח.
- עור רגיל יכול להשתמש כמעט בכל דבר.
שלבי טיפוח העור בלילה, ככל הנראה ישלבו טיפולים ומוצרי שיקום והתחדשות כדי לבטל את הנזק שנגרם לעור במהלך היום. בלילה, בצעו את כל השלבים השגרתיים של טיפוח העור כפי שאתם עושים במהלך היום, אך הסירו את קרם ההגנה, שאין בו צורך בשעת השינה.
שגרת הטיפוח הטובה ביותר לעור – לפי סדר
טיפוח יום | טיפוח לילה |
|
|
שגרת טיפוח מתקדמת
השלבים המתקדמים יותר – הכוללים סרומים מיוחדים, מסכות, טיפולים ואפילו קרם הגנה – חיוניים לקבלת יתרונות אופטימליים.
סרומים הם חומרים מועדפים בשגרת טיפוח העור, ורבים מהם מכילים נוגדי חמצון או מרכיבים פעילים אחרים המיועדים לשיפור פונקציה ספציפית. ניתן להשתמש בסרום בוקר וערב, תלוי במרכיביהם. לדוגמה, סרומים של רטינול שמורים לשימוש בלילה, בעוד שסרום ויטמין C פועל היטב במהלך היום.
לאחר פעולת הטונר אך לפני מתן הלחות, יש למרוח סרום לטיפוח העור. המתינו תמיד לספיגה מלאה לפני שתעברו לשלב המתקדם הבא, כגון טיפולי רטינול או טיפולים להסרת פיגמנטציה.
לאחר מריחת הסרום ניתן לשלב כל כלי ומכשיר לטיפוח העור, כגון מכשיר ייעודי למיצוק העור. למרות שלכל כלי יש את המפרט שלו לשימוש, רבים ממליצים להשתמש בו לצד שגרות טיפוח קיימות, במיוחד לאחר סרום או קרם לחות, המעניקים לעור קצת יותר החלקה במהלך השימוש.
מעבר לכך, כל שגרת יום צריכה לשלב קרם הגנה. שלב חיוני זה צריך להיות גם השלב האחרון בשגרת הבוקר. השתמשו במקדם הגנה מינימלי SPF30 בכל אזור בגוף החשוף לשמש, להגנה מפני קרינת ה-UV המזיקה במהלך היום.
סדר היישום הנכון – מדריך שלב אחר שלב
כלל האצבע העיקרי הוא להשתמש במוצרים שלכם מהקל לכבד – או במדויק יותר: קודם כל נוזלים, אחר כך ג'לים ולבסוף קרמים.
יש לוודא שכל מוצר מקבל את הזמן הדרוש לספיגה מלאה בעור, דבר המהווה את השלבים הראשונים בכל שגרת טיפוח. לבסוף יש לסיים עם מוצרים שצריכים לשבת על העור וליצור שכבת הגנה, כגון קרם לחות. הסיבה לכך היא שמרכיבים מסוימים פועלים בצורה הטובה ביותר כאשר הם מיושמים בסדר הנכון.
טיפוח בוקר
שלב 1 – ניקוי
בבוקר, התחילו בהתזת מים חמים על הפנים. אם אתם חייבים להשתמש בניקוי פנים לפי סוג העור, זהו גם השלב המתאים.
שלב 2 – טונר לעור
רוב האנשים בוחרים לדלג על טונרים, בין השאר משום שישנה הנחה מתמשכת שרוב הטונרים קשים ומגרים את העור. למרבה המזל, זה כבר לא המצב. למרות שהם לא "מכווצים" נקבוביות בצורה פיזית, הזן החדש של טונרים יכול לשרת מספר מטרות, כמו לשמש כמערכת אספקה של נוגדי חמצון, נגזרות של ויטמין B ואפילו חומצות חיוניות. בנוסף, כל סוג של טונר מיועד לבעיית עור אחרת, לכן חשוב להשתמש בסוג המתאים לכם.
עם זאת, אם חייתם כל חייכם ללא שימוש בטונר והעור שלכם נראה בריא – אין צורך להתחיל להשתמש באחד. טונרים נוצרו כדי לעזור להחזיר את ה-pH של העור לאחר שהפך לבסיסי מדי בשל סבונים קשים. תכשירי ניקוי הפנים המודרניים מאוזנים בצורה הרבה יותר טובה, כך שטונרים אינם שלב חיוני בכל מצב. עם זאת, אם יש לכם טונר שאתם אוהבים – אין בכך שום נזק.
שלב 3 – סרום
סרומים הם טיפולים סופר מרוכזים, הכוללים חומרים מזינים בצפיפות גבוהה שנותנים מענה לחששות ספציפיים; לכן עדיף לשמור אותם קרוב ככל האפשר לעור. ישנם סרומים שונים הזמינים בשוק כיום, אך לשעות היום מומלץ להשתמש בסרומים נוגדי חמצון, המספקים מגוון יתרונות: החל מעיכוב התגובה הדלקתית של העור, עד נטרול נזקים מקרני UV ומזהמי סביבה.
שלב 4 – קרם עיניים
חיוני למרוח קרם עיניים לפחות כל לילה – אם לא פעמיים ביום – החל משנות ה-20 שלכם. מדובר בשמירה על בריאות ועובי עור העפעפיים. שיפור איכות העור באזור זה בשלב מוקדם מבטיח שעור העפעף לא יאבד בקלות את הגמישות ואת מראהו החלק בהמשך.
לקבלת התוצאות הטובות ביותר, עקביות היא המפתח. שימוש קבוע בקרם עיניים לאורך זמן, ישמור על גמישות עור העפעפיים ויכול לשפר או למנוע קמטים עדינים או איבוד קולגן.
זכרו – שום פתרון אינו קסם והתוצאות אינן מתרחשות בין לילה. להגנה משופרת על העור העדין סביב העיניים, ניתן להשתמש בקרם עיניים עם SPF או למרוח קרם הגנה מדי יום. מומלץ גם להרכיב משקפי שמש בחוץ, כדי להגן מפני נזקי אור UV וקמטים שעלולים להתגנב מסביב לזוויות העיניים.
שלב 5 – טיפול נקודתי
תרופות מרשם וטיפול באקנה יש למרוח קרוב ככל האפשר לעור, כדי למקסם את יתרונותיהן. מכיוון שטיפולים בכתמי אקנה שונים במרכיבים הפעילים, בדקו את אריזת המוצר או התייעצו עם רופא עור.
לדוגמה: בנזואיל מי חמצן במרשם רופא, מרכיב נפוץ לטיפול נקודתי באקנה, הוא בעל זמן עבודה של שעה עד שלוש שעות. כל קרם שיבוא איתו במגע לפני שהוא סיים את עבודתו, כנראה יעכב את יעילות החומר הפעיל.
זכרו שטיפולי אקנה עלולים לייבש את עורכם, לכן יש למרוח תמיד רק על המקומות הרלוונטיים.
שלב 6 – קרם לחות
כולם צריכים קרם לחות, גם אם יש להם עור שמן. למרות שלגוף יש מערכת סיכה טבעית משלו, המורכבת מבלוטות שמפרישות שמן (או סבום) להגנה מפני תנאים חיצוניים קשים וזיהומים – רובנו כן זקוק ללחות נוספת לאחר נזקי השמש, מזג האוויר וכימיקלים שונים.
הזמן הטוב ביותר למרוח קרם לחות הוא כשהעור עדיין לח. ככל שתקדימו את שלבי הסרום והטיפול, כך תוכלו להקדים להשיב לעור לחות נחוצה.
רצוי לדלג על אזורים עם פצעי אקנה, כדי שקרם הלחות לא יפריע לרכיבים הפעילים בטיפול האקנה.
שלב 7 – קרם הגנה
קרם הגנה צריך להיות השלב האחרון בשגרת טיפוח העור ביום, בהנחה שאתם משתמשים בקרם החוסם פיזית את קרני ה-UV. אם הקרם הוא על בסיס כימי, הדבר מסבך מעט את מצב העניינים.
מסנני קרינה כימיים צריכים להיספג בעור כדי להיות יעילים, ולכן מריחה לאחר קרם הלחות תעכב את ההשפעה. גם ההפך נכון – קרם כימי יעכב השפעה של קרם לחות.
כדי לעקוף זאת מומלץ להשתמש בקרם הגנה פיזי עם אבץ, ולמרוח אותו לאחר קרם הלחות. אבץ מספק את ההגנה הרחבה ביותר מפני קרני UVA ו-UVB.
באשר לאלו שאוהבים להשתמש במסנני קרינה כימיים, נסו לחפש פורמולה המציעה יתרונות לחות, כך שתוכלו לקבל את צורכי הלחות היומיומיים שלכם תוך כדי הגנה על העור.
טיפוח לילה
מכיוון שהעור מתקן את עצמו באופן טבעי בלילה, שגרת הלילה צריכה להתבסס כולה על האפקט הטיפולי כדי לתת לעור מה שהוא צריך. אם העור שלכם נראה עמום, עשו פילינג. אם הוא מגורה, הוסיפו לחות והגנה.
שלב 1 – ניקוי כפול
כדי להיפטר מהלכלוך, השמן והאיפור של שעות היום, מומלץ להסיר תחילה את האיפור עם מסיר איפור ייעודי – זאת לפני שטיפת הפנים עם תכשיר ניקוי עדין. עדיף לנסות ניקוי כפול, הכולל שימוש בשמן ניקוי תחילה כדי להמיס את האיפור, ולאחר מכן לשטוף את הפנים שוב עם חומר הניקוי הרגיל.
שלב 2 – טונר לעור
אם אתם משתמשים בטונר, יש למרוח אותו כמו בבוקר.
בלילה, יש אנשים שאוהבים גם למרוח סוגים שונים של תמציות חיזוק לעור או חומצה היאלורונית. מכיוון שמדובר בנוסחאות קלות משקל, כמעט כמו מים – מרחו אותם לאחר שטיפת הפנים, כפי שהייתם משתמשים בטונר. אם אתם משתמשים בשניהם, יש למרוח קודם טונר ואז תמצית. אם משתמשים במספר חומרים, אותם כללים חלים: החל מהדק ביותר לעבה ביותר.
שלב 3 – קרם עיניים
מלבד טיפול בקמטים מסוג "רגלי עורב" ועיגולים שחורים סביב העיניים, קרמים לעיניים יכולים גם להגן על אזור העיניים העדין ממוצרי טיפוח אחרים.
כדאי למרוח את קרם העיניים לפני החומרים הטיפוליים, וזאת כדי להגן על אזור העיניים מפני מרכיבים חזקים שעלולים לגרום לגירוי.
שלב 4 – טיפולים, סרומים ופילינג
כמו שאר הגוף, העור עושה את עיקר התיקון, השיקום וההתחדשות שלו בזמן שאנו ישנים. זו הסיבה שעדיף ליישם בלילה את רוב טיפולי העור הממוקדים – כמו תרופות מרשם (טרטינואין, קרמים לאקנה ורוזציאה), קרמים עם רטינול, טיפולי פילינג וסרום אנטי-אייג'ינג (מושרה בפפטידים, גורמי גדילה ומרכיבים פעילים ביולוגית).
בכל הנוגע לטיפולי ערב / לילה – מומלץ לבחור אותם בהתאם לצרכים העכשוויים של העור. ריבוי שלבים וחומרים עלול להגדיל את הסיכוי לגירוי, ולהקטין את הסבירות לקבלת התוצאה הרצויה. לכן בצעו את שגרת הלילה לפי מה שהעור שלכם צריך באותו לילה, ולא על סמך מה שיש לכם בארון.
לדוגמה – בחרו בין תרופות מרשם (לאקנה או רוזציאה) או טיפולי פילינג (כמו רפידות AHA/BHA או מסכות לניקוי רעלים). אם אתם משתמשים בשניהם באותו לילה, אתם מגדילים משמעותית את הסיכון לגירוי העור. אל תשתמשו גם בקרמים המכילים רטינול (ללא מרשם או עם מרשם) וגם בטיפולי פילינג באותו לילה. טיפולי פילינג יש לעשות במשורה, פעם אחת עד שלוש פעמים בשבוע.
שלב 5 – קרם לחות או קרם לילה
יש אנשים שמשתמשים באותו קרם לחות ליום וללילה. עם זאת, קרם לחות לילה או קרם לילה הם בדרך כלל עבים וכבדים יותר, ומיועדים להיספג במהלך מספר שעות.
קרם לחות, במיוחד הכבדים בהם משתמשים בלילה, יוצרים ציפוי מגן על העור כדי למנוע אידוי מים בזמן השינה. שמירה על תכולת מים גבוהה בעור היא המפתח לריפוי ושמירה על עור בריא. משום כך קרם הלחות צריך להיות שלב הטיפוח האחרון, מכיוון שלאחר מכן שום חומר לא יחדור את שכבת המגן הזו. אם יש לכם עור יבש, מומלץ להוסיף שמן פנים לפני כן.