fbpx

מדריך פפטידים לטיפוח עור הגוף

סביר להניח ששמעתם כי פפטידים הם חומרי אנטי-אייג'ינג מתקדמים המסייעים להחליק את העור, לתקן אותו ולהעניק לו לחות – אבל האם אי פעם תהיתם מהו פפטיד ומה בדיוק הוא עושה לעור?

האם זהו באמת אחד המרכיבים המרכזיים במוצרי טיפוח העור, שגם שווה את תג המחיר שלו? התשובה הקצרה היא כן.

אז מהו בדיוק המדע מאחורי פפטידים לעור, מה הם באמת עושים, איך אנחנו יכולים להשיג יותר מהם, ומהן נוסחאות הפפטיד הטובות ביותר לטיפוח העור?

מה הם פפטידים ומה הם עושים?

לפני שנדבר על פפטידים, חשוב להבין מהן חומצות אמינו. פפטידים הם מחרוזות של חומצות אמינו, שהן אבני הבניין המרכיבות את החלבונים בגופנו, כולל קולגן בעור. ללא חלבונים אלה ייווצרו אצלנו קמטים, ציפורניים שבירות ושיער יבש הנוטה להישבר.

פפטידים משמשים כאבני בניין לא רק לקולגן חדש, אלא גם לסיבי אלסטין. סיבים אלה הם אבני הבניין של העור שלנו, והם תורמים למוצקות הרקמה וכן לגמישותה (אלסטין = אלסטי).

מלבד היותם חיוניים למבנה העור ולתפקודו (גורמים חשובים במוצקות, במרקם ובמראה הכללי), פפטידים נמצאים בכל תא אנושי. הם ממלאים תפקיד חשוב בתפקוד הגוף, ולעיתים פועלים גם כשליח ביולוגי.

אנו צריכים פפטידים בכל עת. אם יש לנו מחסור בהם, הגוף שלנו לא יכול לתפקד. לפפטידים יש אינספור שימושים בגוף, מהיותם אבני הבניין לאנזימים והורמונים ועד כדי מקור אנרגיה.

איך פפטידים עובדים ופועלים לטיפוח העור?

אז אם פפטידים כבר נמצאים בגוף, נשאלת השאלה ההגיונית – למה אנחנו צריכים יותר מהם?

התשובה, לפי מומחים, היא הזדקנות. אחרי גיל 30 אנו מאבדים מדי שנה 1% מהקולגן שנותר לנו. ערוצי התקשורת הטבעיים של העור שלנו גם מאטים עם הזמן.

עם זאת חשוב לציין שאין די ב"השפרצת" פפטידים על העור, מכיוון שזה לא בהכרח נותן לנו יותר מהם. אופן הפעולה שלהם קצת יותר מורכב: הגוף רואה בפפטידים מעין סיגנלים של ריפוי, מה שאומר לגוף לייצר יותר קולגן היכן שצריך אותו הכי הרבה. לדוגמה – אם אנו מחלימים מפציעה בקרסול, הפפטידים יאותתו לגוף למקד את מאמצי התיקון שלו במפרק הזה.

אם העור שלנו מזדקן בטרם עת, הפפטידים עשויים לאותת לעור להגביר את ייצור הקולגן שלו ואפילו חומצה היאלורונית, לצורך מילוי של העור ושיקום של מחסום העור. כאשר משתמשים בפפטידים אקסוגניים לעור בצורת קרם לחות או סרום, זה מרמה את העור לחשוב שיש פציעה או פצע, מה שממריץ את התהליכים הטבעיים בגוף לייצור ולחיזוק הקולגן.

סוגים שונים של פפטידים

כשמדובר בטיפוח העור, לא כל הפפטידים שווים. אומנם יש מאות סוגים של פפטידים, אך פפטידים ספציפיים יעילים יותר עבור העור בהשוואה לאחרים. לדוגמה, יש פפטידים נשאים המספקים מינרלים לעור להגדלת ייצור הקולגן, בעוד שפפטידים מעכבי אנזים פועלים להאטת פירוק הקולגן הטבעי בעור. פפטידי איתות שולחים מסרים לחלקים שונים של העור כדי לסייע לצמיחת קולגן, אלסטין וחלבונים אחרים; ופפטידים של נוירוטרנסמיטרים, המתוארים כ"דמויי בוטוקס", חוסמים שחרור של כימיקלים הגורמים לקמטי הבעה, ובכך בעצם מחליקים קמטים.

פפטידים שליחים (נוירוטרנסמיטרים) – מצויים בחומרי הזרקה כגון בוטוקס, וכן בטיפולים מקומיים כגון Argireline. שניהם פועלים להרפיית שרירי הפנים ובכך עוזרים להפחית קמטים וקמטי צחוק או דאגה.

פפטידים מאותתים – ידועים גם כפנטאפפטידים פלמיטויל, הם הנפוצים ביותר בכל הקשור לטיפול בעור. הם ידועים כממריצי ייצור של קולגן, אלסטין וחלבוני מבנה אחרים שגורמים לעור להיראות מוצק ומלא יותר.

פפטידים נשאים – מקבלים את שמם מתפקידם בהעברת יסודות קורט לעור, כמו נחושת ומגנזיום. נחושת הייתה מרכיב פופולרי במיוחד בשנים האחרונות בזכות יכולתה לשפר את ייצור הקולגן, ובכך למצק את העור ולהגביר את הגמישות. קומפלקסים של נחושת הוכחו גם כחומרים הנלחמים במראה עור מזדקן על ידי הבהרת כתמי גיל.

פפטידים מעכבי אנזים – עוצרים את תהליך האיבוד הטבעי של קולגן בגוף. פפטידים שמקורם בחלבוני אורז פועלים לשמירה על יותר קולגן, בעוד שפפטידים מסוימים שמקורם בסויה יכולים לסייע במניעת פיגמנטציה.

כיצד לשלב פפטידים בשגרת הטיפוח

כשזה מגיע לשיפור העור, מומלץ להשתמש בפפטידים הכלולים במוצרי טיפוח ליישום מקומי על העור. עם זאת, יש חשיבות גם למודעות לרכיבים, יציבותם וכן יכולתו של המוצר לחדור את מחסום העור. כאן עדיף אפילו להתייעץ עם קוסמטיקאי או רופא עור.

גם למציאת סוג המוצר המתאים לנו יש חשיבות ביעילות הטיפול. לדוגמה, במקום לבחור בתכשיר ניקוי מועשר בפפטיד, מומלץ לבחור במוצרים שאינם נשטפים בקלות מהעור – כמו קרם לחות, קרם עיניים או סרום. בנוסף ניתן לבחור גם במוצרים עם פפטידי נחושת, שעוזרים לא רק ליצור קולגן אלא גם לשמור על הקולגן שאנו מייצרים. מעבר לכך מומלץ לחפש מוצרים הכוללים גם ניאצינמיד, ויטמין C ונוגדי חמצון בתערובת, בנוסף לפפטידים.

ברגע שתמצאו את הקרם או הסרום המתאים לכם, מומלץ למרוח אותו על עור נקי פעמיים ביום, תחת איפור ומקדם הגנה SPF.

מכשירים ביתיים לטיפוח העור

מעבר לשימוש במוצרים המכילים פפטידים ושאר חומרי אנטי אייג'ינג, מומלץ מאוד לשלב בשגרת הטיפוח גם אמצעים נוספים. מכשירים ביתיים למיצוק העור או לביצוע פילינג שבועי, יכולים לחסוך לנו הרבה זמן וכסף – ולספק תוצאות מקצועיות ברמה של קליניקה.

סנסיליפט – מכשיר אנטי אייג'ינג למיצוק העור

סנסיפירם – מכשיר לחיטוב העור

סנסיסמות' – מכשיר פילינג, פדיקור ועיסוי

לסיכום

לאור ריבוי הסוגים השונים של פפטידים לבחירה, חשוב לבחור את המוצר המתאים ביותר לצורכי העור שלנו, זאת עוד לפני הוספת מוצרים חדשים לשגרת הטיפוח. מלבד מוצרים לשימוש מקומי על העור, שילוב של מזונות עשירים בקולגן (כמו מרק עצמות) או תוסף קולגן, יכולים גם הם לחולל פלאים בעור.

לקבלת ייעוץ פנו לקוסמטיקאיות שלנו >

 

דילוג לתוכן