fbpx

סוגים שונים של רטינואידים וכיצד הם מועילים לעור

רטינואידים (כגון רטינול) הם תקן הזהב בכל הנוגע לטיפולי אנטי אייג'ינג בעור, ואין זה סתם. רטינואידים לסוגיהם הם נגזרות של ויטמין A, הפועלים על ידי היקשרות לקולטני חומצה רטינואית – שיכולים אף להשפיע על ביטוי של גנים מסוימים.

דבר זה הופך את הרטינואידים לחומרים חזקים מאוד, המסוגלים לייצר שינויים משמעותיים בעור. הם מגבירים את התחלופה של תאי העור, מפחיתים את הנטייה של תאים ופסולת קרטין להתקבץ יחד ולסתום נקבוביות, מגבירים את ייצור הקולגן ומפחיתים שינויי צבע / פיגמנטציה.

בהתחשב ברשימה הארוכה של היתרונות, אין זה מפתיע למצוא לפחות אחת מהצורות הרבות של ויטמין A כמרכיב עיקרי במוצרים רבים לטיפוח העור. מגוון רחב של מרכיבים – רטינול, חומצה רטינואית, אדפאלן, טרטינואין ועוד – הם חלק ממטריית הרטינואידים, אך הם פועלים בדרכים מעט שונות.

למרות שלרוב האנשים יש כבר מושג כללי למה משמשים רטינואידים, כדי לדעת איזה סוג יעבוד הכי טוב במצבי עור שונים – צריך לחפור קצת יותר לעומק.

רטינואידים במרשם או ללא מרשם

בהתאם לסוג העור ולחששות שלכם, רופא העור עשוי להמליץ ​​​​על קרם רטינול ללא מרשם – או לחילופין לרשום טיפול מרשם חזק יותר. רטינואידים לשימוש מקומי נרשמים לעתים קרובות יותר עבור אקנה. סוג זה מועיל לטיפול באקנה מכיוון שיש לו אפקט קומדוליטי, כלומר הם עוזרים למנוע נקבוביות סתומות ולטפל בהן כאשר הן קיימות.

בנוסף רטינואידים גם מפחיתים את שינויי הצבע שעלולים להתקבע בשל פצעונים בעור, ומכיוון שהם מגבירים את מחזור תאי העור, הדבר מאיץ את זמן הריפוי של אקנה.

מצד שני, גרסאות רטינול ללא מרשם מכילות ריכוזים נמוכים יותר של רטינואיד – מה שאולי לא ייתן אותו אפקט כמו אלו המגיעים במרשם. עם זאת, העוצמה תהיה תלויה מאוד באחוז המרכיב הפעיל.

בגלל הריכוזים העדינים יותר שלהם, רטינואידים ללא מרשם נחשבים בדרך כלל בטוחים יותר לעור רגיש. הדבר נכון במיוחד כשמדובר בווריאציות חדשות יותר של המרכיב, שהוכחו כבעלי יעילות גבוהה עם סיכון נמוך יותר לגירוי. זה הופך אותן לאידיאליות עבור סוגי עור רגישים.

בנוסף, ניתן לרשום רטינואידים דרך הפה גם לטיפול במצבים חמורים יותר – החל מאקנה חמור ופסוריאזיס, ועד לימפומה עורית של תאי T וסרקומה של קפוסי.

דברים שכדאי לזכור בעת שימוש ברטינואידים

בעוד שהרטינואידים זוכים לשבחים על יתרונותיהם המוכחים והתוצאות הבולטות שלהם, הם גם מגיעים עם תופעות לוואי מסוימות שעלולות לעורר כמה אזעקות למשתמשים בפעמים הראשונות.

מוצרי רטינואידים, בעיקר בתחילת השימוש, יכולים לגרות או לייבש את העור. לפיכך, כדאי להתחיל להשתמש בהם פעם או פעמיים בשבוע – ולאט לאט להגביר את השימוש גם בלילה. שימוש בכמות קטנה של מוצר, בגודל אפונה, יכול להיות מועיל. כדי למנוע ולמזער גירוי של העור, מומלץ להמתין עד שהעור יתייבש לחלוטין לפני מריחת התרופה, כמו גם שילוב של קרם לחות לאחר מכן.

אור השמש משפיע גם הוא על יציבות הרטינואידים, מה שאומר שעדיף להשתמש בהם בלילה. זה אומר שמי שמשתמש ברכיבי רטינואיד, כגון רטינול, בשגרת היום שלו – יש להיזהר בחשיפה לשמש כאשר נמצאים בחוץ. מומלץ להשתמש תמיד בקרם הגנה בעל רחב טווח, מעל SPF 30.

גם לנשים בהריון מומלץ לא להשתמש במוצרים עם מרכיבי רטינואיד. מינונים גבוהים של ויטמין A במהלך ההריון עלולים להזיק לילד שטרם נולד, ואף לגרום למומים מולדים.

סוגים של רכיבי רטינואיד

כדי לבחור את מרכיב הרטינואיד הנכון לשגרת טיפוח העור שלכם, הנה צורות הרטינואיד הנפוצות ביותר וכיצד הן יכולות להועיל לעור.

רטינואיד

זהו כינוי הגג הכללי לקבוצת המולקולות הנקשרות לקולטני החומצה הרטינואית. כינוי זה משמש גם כדי להתייחס לגרסאות המרשם של המרכיב.

חומצה רטינואית

זוהי הצורה הפעילה שוויטמין A מתפרק אליה, כדי שתוכל להיות שמישה לטיפול בעור. חומצה רטינואית ממלאת תפקיד בצמיחת תאים, בהמרצת ייצור קולגן ואלסטין וכן בשיפור של מצבי היפרפיגמנטציה ושינויי צבע. רטינואידים במרשם מכילים חומצה רטינואית, בעוד רטינואידים ללא מרשם מומרים בהדרגה לחומצה רטינואית באמצעות תגובה המתרחשת בתוך העור.

רטינול

עם השנים, רטינול הפך לאחד המרכיבים המבוקשים ביותר במוצרי האנטי אייג'ינג לטיפוח העור; זאת הודות ליעילות ללא תחרות במתן מענה לסימני ההזדקנות הנפוצים ביותר. למרות שהוא פחות חזק מרטינואידים במרשם, רטינול ידוע כמאיץ של מחזור התאים, מגביר את ייצור הקולגן וכן מחליק ומאזן את גוון העור.

כשזה מגיע לשמירה על מראה עור צעיר וזוהר יותר, מומלץ להשתמש בסרום המשלב תערובות רטינול חזקות, לצד חלופות רטינול על בסיס צמחי, המכוונות לסימני ההזדקנות הנפוצים ביותר (קמטוטים עדינים, קמטים, גוון עור לא אחיד וכתמים כהים), כמו גם לטיפול בפצעונים ועור פגום מהשמש.

טרטינואין (Tretinoin, Retin-A, Renova)

זהו רטינואיד במרשם לשימוש מקומי על העור. בצורותיו המתונות יותר, טרטינואין משמש בשל תכונות האנטי-אייג'ינג שלו. בצורות חזקות יותר, הוא משמש לטיפול באקנה.

טזרוטן (Tazarotene, Tazorac)

נחשב לאחד הרטינואידים האקטואליים החזקים ביותר. באחוזים נמוכים יותר משמש בדרך כלל לטיפול באקנה, בעוד שמינונים חזקים יותר ניתנים לצורך טיפול בפסוריאזיס.

איזוטרטינואין (Isotretinoin, Accutane)

נגזרת ויטמין A במרשם הניתנת דרך הפה; חזקה יותר מגרסאות לשימוש מקומי מכיוון שניתנת בבליעה. אקוטן משמש לטיפול באקנה אגרסיבי יותר, ציסטי או צלקתי.

אדפאלן (Adapalene)

ג'ל אדפאלן 0.1% הוא רטינואיד חדש יחסית ללא מרשם, והוא הטוב ביותר לעור רגיש; זאת מכיוון שיש לו סיכון מופחת ליצירת גירוי בעור, בהשוואה לרטינואידים אחרים במרשם, כמו גם יעילות מצוינת לטיפול באקנה. הוא ידוע גם בהשפעתו האנטי דלקתית ובקצב הספיגה הנמוך שלו דרך העור.

ראוי לציין שזוהי הראשונה בקבוצת התרופות הידועות בשם רטינואידים, שזמינות ללא מרשם לטיפול באקנה. בדרך כלל היא מגיעה גם עם יכולות נוספות כגון ניקוי הנקבוביות, הסרת קומודונים שחורים ולבנים ועוד.

רטינאל / רטינלדהיד

אחד מהזנים החדשים ביותר של מרכיבי רטינואיד, רטינאל או רטינאלדהיד, הפך למוצר החובה המינימלי החדשני ביותר לטיפוח העור; זאת הודות ליכולתו לספק את אותם יתרונות אנטי-אייג'ינג כמו רטינול, אך בצורה מהירה יותר (עד פי 11) וכן יעילה יותר. הרטינואיד הזה ללא מרשם הוכח כפחות מגרה במחקרים קטנים, ועשוי להיות נסבל יותר בשימוש על העור.

שילוב של רטינלדהיד וחומצה היאלורונית מספק טיפול אנטי אייג'ינג עוצמתי, להחזרת הלחות לעור, מילוי קמטים וקמטוטים וכן להחליק ולהבהיר את העור.

חלופות רטינול על בסיס צמחי

חלק מה"רטינולים" על בסיס צמחי מחקים רטינול במידה מסוימת, הודות לתכונות האנטי-אייג'ינג שלו. באקוצ'יול (Bakuchiol), תמצית של צמח הבאבצ'י (Babchi), היא אחת החלופות הבודדות לרטינול שנמצאו יעילות במחקרים, המאששים את ההשפעה דמויית הרטינול של אנטי אייג'ינג והבהרת העור. כמו כן מחקרים מצאו גם שבאקוצ'יול פחות מגרה את העור מאשר רטינואידים קונבנציונליים.

לקבלת ייעוץ מקצועי פנו לקוסמטיקאיות שלנו

 

דילוג לתוכן